wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
In de kijker


Roger De Mol November 2003

Een close-up naar aanleiding van de nieuwe productie van het VaarTTeater - De ronde van Vlaanderen - geregisseerd door Roger De Mol.

Roger De MolSteekkaart

  • Naam: Roger De Mol
  • Geboortedatum: 27/7/1927
  • Afkomstig van: HolsbeekHoe ben je in contact gekomen met toneel en hoe werd je nieuwsgierigheid gewekt om er ook actief aan deel te nemen?

In 1947 vroeg de toenmalige voorzitter van Kennis en Kunst, Proske Meeus, mij een rol te spelen in "Wij stellen ons voor", de heropstanding van de Kring na Wereldoorlog II. Ik aanvaardde en vanaf toen had ik de microbe te pakken en ben ik blijven spelen.

Je bent al jaren zowel regisseur als acteur bij het VaarTTeater. Heb je een voorkeur voor één van beide?

Beide boeien mij, maar als speler kan ik mezelf beter uitleven in de rol die me wordt gegeven. Natuurlijk hou ik daar rekening met de visie van de regisseur.
Als regisseur kan je rekenen op de auteur en pas je daaraan de karakters van je spelers aan.

Is het makkelijk, of beter gezegd, doenbaar (als regisseur) het idee dat je over een bepaald stuk hebt ook effectief op dezelfde manier op de planken te brengen?

Dit is niet makkelijk omdat iedere speler of speelster anders is en een ander karakter en visie heeft. Maar in samenspraak met de spelers kan ik wel de gewenste karakters op de planken krijgen. Geduld en aanpassing van de regisseur zijn natuurlijk ook gewenst. Ook een regisseur leert immers nog bij.

Roger De MolBestaat er zoiets als een makkelijk stuk, zowel als regisseur en als acteur?

Geen enkel stuk of rol is makkelijk. Ieder stuk moet bestudeerd, bewerkt en beleefd worden. Ook geen enkele rol is onbelangrijk, lang of kort. Ieder personage draagt bij tot het succes van een opvoering.

Welk stuk zou voor jou de kroon op je "werk" zijn?

Dat durf ik niet te zeggen (men zou mij uitlachen vrees ik). Maar de stukken die mij het meeste voldoening hebben geschonken zijn onder andere "Tot nut van 't algemeen" (in de rol van Domien Bonneure) van Walter van den Broeck en "Van de brug af gezien" (in de rol van Eddie Carbone) van Arthur Miller.

Als (v)luchtige afsluiter: "Thuis" of "Familie"?

Thuis

opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina