wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
In de kijker


Oxfam Wereldwinkel Wijgmaal November 2004

De wereldwinkel, niet zomaar een winkel

afbeeldingOxfam Wereldwinkel Wijgmaal Het begon in mei 1999 met een verkooppunt van eerlijke voedingswaren in de Kroonstraat. Ann Hendrickx en Erik Daems startten er in de inkomhal van hun nieuwe huis met een klein broertje voor de wereldwinkel van Wilsele. Ann Hendrickx: ?We geloofden sterk in zo?n project, omdat we merkten dat Wijgmaal leeft. Een jaar na het ontstaan van de winkel, breidde het team al uit. Nog een jaar later startten we een echte werking met de steun van de winkel van Wilsele. Eindelijk klaar voor de verhuis naar de Casinolaan, haakte de verhuurder af. Uiteindelijk konden we starten in de Gebroeders Tassetstraat waar we nog steeds onze stek heben. Beneden vind je de winkel, de bovenverdieping wordt verhuurd.?

afbeeldingEen winkel door vrijwilligers
Ondertussen is de ploeg medewerkers uitgegroeid tot ongeveer dertig vrijwilligers die zich inzetten volgens hun eigen mogelijkheden. Dat gaat van vrijwilligers die de winkel openhouden, over hulp op de geschenkenbeurs, tot mensen die dagelijks bezig zijn met de werking van de winkel.

Dankjewel Wijgmaal
Katrijn Convents, voorzitster: ?De winkel werd opgestart met de financiële steun van Wilsele, maar ondertussen is de werking zelfbedruipend. Toch moeten we voortdurend acties blijven voeren om niet vergeten te worden. De klantendag -met de klinkhangeractie- was bijvoorbeeld weer een groot succes. Dan merk je dat mensen ons opnieuw weten te vinden. Bovendien is zo?n dag het goeie moment om aan klanten duidelijk te maken waarvoor we staan en hoe we werken. Mensen moeten immers beseffen dat we niet zomaar een winkel zijn.?

afbeeldingWat vind je in de Wereldwinkel?

 • Oxfam Wereldwinkel Wijgmaal Producten van eerlijke handel
  Dat kunnen zowel voedingsproducten en dranken als handnijverheidsproducten zoals sieraden, textiel, speelgoed, muziekinstrumenten, interieurartikelen, glas, riet, ... zijn
 • Solidariteitsproducten
  Hier is niet het product het belangrijkste. Wel wat er gebeurt met de winst uit de verkoop. Bekende voorbeelden: T-shirts van Greenpeace, kaarsen van Amnesty International, kalenders van 11.11.11, solidariteitsagenda?s van Solidariteitsfonds...
 • Informatie- en cultuurdragers
  Denk aan derdewereldliteratuur, cd's met wereldmuziek, boeken over allerlei maatschappelijke thema's, tijdschriften, brochures, folders, informatieve spelen...
 • Producten van maatschappelijk belang
  Kringlooppapier, ongebleekte koffiefilters, producten die bijdragen tot duurzame ontwikkeling...


afbeeldingWat is eerlijke handel?
Oxfam Wereldwinkel Wijgmaal Volgens de International Federation for Alternative Trade is eerlijke handel ?een handelsrelatie, gebaseerd op dialoog, transparantie en wederzijds respect?.

Het voornaamste kenmerk van eerlijke handel is een eerlijke prijs. Een eerlijke prijs is meestal hoger dan de gangbare marktprijs. Hij garandeert de producenten een waardig inkomen, zodat ze kunnen investeren in betere landbouwtechnieken, productontwikkeling, training en opleiding, gezondheidszorg, huisvesting, infrastructuur, de uitbouw van hun organisatie - kortom in betere leef- en werkomstandigheden.

afbeeldingEen voorbeeld: om de producenten een prijs te kunnen betalen die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde prestaties en de koopkracht van de boer, betaalde Oxfam-wereldwinkels, de overkoepelde organisatie, begin 2004 126 dollarcent per pond koffie. Gewone koffiehandelaars, zoals bijvoorbeeld Douwe Egberts, betaalden amper 50 dollarcent.

Oxfam doet meer dan een eerlijke prijs betalen

 • Oxfam Wereldwinkel Wijgmaal We engageren ons voor langere tijd. Zo zijn onze producenten verzekerd van een minimale afzet en kunnen ze plannen op langere termijn. We laten hen niet in de steek omdat we elders dezelfde producten plots goedkoper kunnen kopen. We spelen hen niet tegen elkaar uit.
 • We plaatsen onze bestelling één jaar op voorhand. We wachten dus niet om grote hoeveelheden aan te kopen tot de marktprijs het laagst is.
 • We geven onze producenten graag een voorschot. Zo blijven ze uit de handen van geld- en kredietwoekeraars. Producenten kunnen ook een ?zachte? lening krijgen die ze terugbetalen onder de vorm van producten.
 • We ondersteunen producenten met vormingsprogramma's, investeringskredieten, advies en begeleiding op maat.


Wil je de wereldwinkel van Wijgmaal steunen?

Geschenkenbeurs
Wanneer? Zaterdag 27 november 2004
Wat? Kleine en grote eerlijke cadeautjes zoals gebruiks- en siervoorwerpen, juwelen en textiel, speelgoed en keramiek, glas en riet, boeken en CD?s, wenskaarten en papierwaren. En natuurlijk ook bekende en minder bekende (h)eerlijke voedingsproducten zoals wijn, koffie, chocolade, rijst...
Openingsuren? 10 tot 17 uur
Oxfam Wereldwinkel Wijgmaal Waar? Gemeenteschool, Baron Descampslaan 105

Winkel
Adres: Gebroeders Tassetstraat 91, 3018 Wijgmaal.

Openingsuren:
Maandag: 9 tot 11 uur,
Woensdag: 13.30 tot 16 uur,
Vrijdag: 9 tot 11 uur en 17 tot 19 uur
Zaterdag: 13.30 tot 17 uur
Op zaterdag 18 december is de winkel uitzonderlijk open van 10 tot 17 uur.

Zin om mee te werken?
Ben je bekommerd om de toestand in de (Derde) Wereld? Laat onrecht je niet koud? Dan verwelkomen we je graag als medewerker in de Wereldwinkel. We hebben vast een taak die je past.

Meer info? Mail naar wijgmaal@oww.be of surf naar www.oww.be/wijgmaal

opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina