wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Wakkerzeelsebanen

Leuven zit nog steeds met twee 'Wakkerzeelsebanen', ondanks het project dat komaf moest maken met dubbele straatnamen in Groot-Leuven. De stad wil de Wakkerzeelsebaan in Wilsele omdopen tot de Leopold Decouxlaan, maar stoot voor de tweede keer op een bindend negatief advies van de Provinciale Commissie voor Plaatsnaamgeving. Burgemeester Tobback is het beu en gaat parlementsleden aanspreken om deze commissie van 'zondagsschilders' op te heffen.
De Provinciale Commissie voor Plaatsnaamgeving geeft voor de tweede keer een negatief advies voor de naamsverandering van de Wakkerzeelsebaan in Wilsele. De eerste keer ging de stad Leuven in beroep bij de Nationale Commissie, maar die gaf de stad ongelijk. Leuven diende een nieuwe wijziging in, maar opnieuw zal de Provinciale Commissie een negatief advies geven. ,,De eerste keer stelden we de naam Alfons Stesselstraat voor, de Leuvense pater die in Guatemala vermoord werd'', stelt Paul Kempeneers van de Provinciale Commissie. Inmiddels werd die naam al aan een andere straat gegeven.

Het voornaamste bezwaar is ditmaal de persoon Leopold Decoux. ,,Een socialistisch oud-burgemeester van Wilsele. De inwoners van de straat kennen de man niet meer, en er kwamen liefst 47 bezwaarschriften binnen van bewoners. We hebben er geen probleem mee als die man een nieuwe straat naar zich genoemd krijgt, maar niet een straat die al sinds 1777 dezelfde naam heeft.''


In beroep
Burgemeester Louis Tobback is het beu. Het straatnamenproject moet komaf maken met de verwarring van dubbele straatnamen. De stad koos de Wakkerzeelsebaan in Wilsele, omdat de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal daadwerkelijk naar Wakkerzeel loopt. ,,Als er morgen iets gebeurt, en er valt een dode omdat de hulpdiensten door de dubbele straatnamen niet tijdig ter plaatse geraken, dan is de commissie verantwoordelijk. Ik zal dat dan ook luid verkondigen.'' Tobback verwijst naar Groot-Kortenberg waar er enkele jaren geleden een dergelijk incident was.

,,Wij gaan nu opnieuw beroep aantekenen bij de Nationale Commissie voor Plaatsnaamgeving. Bovendien ga ik parlementsleden aanspreken om enkele decreten te wijzigen. Ik wil die club afschaffen, of tenminste haar advies niet meer bindend laten zijn. Dat je je als gemeenteraad van een stad met 90.000 inwoners moet bezighouden met zo'n flauwekul van zondagsschilders...''

(bron: Nieuwsblad)

22.01.2002


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina