wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Ministers lezen voor in de klas

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is verrast dat er zo veel bruggen te slaan zijn tussen pleegzorg en onderwijs. Dat is het thema van deze Week van de Pleegzorg. Vandenbroucke liet zich overtuigen om samen met collega Inge Vervotte te gaan voorlezen in basisschool De Twijg in Wijgmaal.

Met de voorleesactie werd de Week van de pleegzorg op gang getrokken. 'Bram zoekt een vriendje' gaat over een beertje dat in een pleeggezin woont en dat contact zoek met leeftijdsgenootjes op school.

Het leesboekje, geschreven door Debbie Bollen en Conny Witters, gaat gepaard met een handleiding voor leerkrachten om hen te leren omgaan met kinderen uit een pleeggezin in de klas.

De kinderen van de derde kleuterklas van De Twijg luisterden met open mond toe hoe de ministers zich inleefden in de personages. Ze waren goed voorbereid dankzij het educatieve Bram- pakket dat ze in de klas hadden gebruikt. Gerda Moeneclaey van de Federatie Pleegzorg vzw uit Leuven ging weer over naar de orde van de dag door enkele concrete vragen te stellen aan de ministers.

Inge Vervotte (CD&V) beloofde enkele tegemoetkomingen op het vlak van voorlichting, campagnes, onkostenvergoedingen en tijdskrediet voor pleeggezinnen. Pleegzorg groeit immers jaar na jaar met vijf procent. Toch hebben de pleegouders geen vast statuut en blijkt het aantal pleeggezinnen dat zich vrijwillig opgeeft, systematisch af te nemen.

Frank Vandenbroucke (SP.A) zegt dat het onderwijs een goede schakel is in die zoektocht. Hij vindt het belangrijk dat kinderen leren zorgen voor elkaar en dat elk kind zijn talenten moet kunnen ontplooien tijdens de schoolloopbaan.

,,Door kinderen uit pleeggezinnen in de klas te hebben leren die omgaan met leeftijdsgenoten die niet in eenzelfde situatie leven als zijzelf.''

De komende twee jaren volgen er ook acties in het lager en secundair onderwijs.

Meer info bij Federatie Pleegzorg vzw, Ravenstraat 98 Leuven, www.pleegzorgvlaanderen.be of 070/220.300

(bron: Het Nieuwsblad)

04.10.2006


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina