wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Zware brand in school in Wijgmaal

Er heeft zondagmiddag een zware brand gewoed in de Vrije Basisschool De Twijg aan de Ursulinnestraat in de Leuvense deelgemeente Wijgmaal. De brand ontstond rond 11.00 uur in een leslokaal op de eerste verdieping en vernielde grotendeels het dak.

Diverse anderen klassen raakten zwaar beschadigd door waterschade. De Leuvense brandweer had enkele uren nodig om de brand te blussen.

Over de oorzaak van de brand is er volgens de Leuvense brandweer nog geen duidelijkheid. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld. Bij de brandweer wordt vermoed dat het niet om brandstichting gaat. De komende dagen zal er alleszins niet kunnen worden lesgegeven in deze school.

(bron: belga)


Zware brand verwoest dak van basisschool de twijg in Wijgmaal

Zondagmiddag heeft het gebrand in basisschool De Twijg in Wijgmaal. Toen de brandweer aankwam, stond het dak van het pas gerenoveerde gebouw al in lichterlaaie. De schade is aanzienlijk, naar de oorzaak van de brand is het gissen.

Om 11.45 u. zondagmiddag kreeg de brandweer van Leuven een oproep dat er rook kwam uit het dak van basisschool De Twijg uit Wijgmaal.

De oproep leek aanvankelijk vrij onschuldig, maar toen de brandweer ter plaatse was, stond het dak al in vuur in vlam.

Binnen is de rook- en waterschade enorm. De volgende dagen zal er geen les gegeven worden.

Ouders van kinderen die kunnen thuisblijven, worden aangeraden hun kinderen thuis te houden.

Voor de kinderen die echt niet anders kunnen dan naar school te gaan, wordt er opvang voorzien.

(bron: robnet.be)


Zware brand in school in Wijgmaal

Er heeft zondagmiddag een zware brand gewoed in de Vrije Basisschool De Twijg aan de Ursulinnestraat in de Leuvense deelgemeente Wijgmaal. De brand ontstond rond 11.00 uur in een leslokaal op de eerste verdieping en vernielde grotendeels het dak.

Diverse anderen klassen raakten zwaar beschadigd door waterschade. De Leuvense brandweer had enkele uren nodig om de brand te blussen.

Stad biedt lokalen aan

De stad Leuven heeft de directie stadslokalen aangeboden in de vroegere gemeenteschool en in zaal Ymeria in Wijgmaal. "Drie klassen en de refter zijn vernield door de brand", aldus schooldirecteur Georges Pardon. "De rest kon gevrijwaard worden. Het ging om een pas gerenoveerde hoogbouw. De gas werd afgesloten zodat het volledige gebouw momenteel niet bruikbaar is. We hebben de ouders die hun kinderen thuis kunnen houden, gevraagd om dat voorlopig te doen. De anderen zullen we opvangen."

Over de financiële kost van de brand noch over de oorzaak is er op dit moment al duidelijkheid en over hoelang het zal duren voor de school opnieuw betrokken kan worden evenmin. "Het zal de eerste tijd behelpen worden in de stadslokalen. Burgemeester Tobback heeft gezegd dat daar vrij snel leslokalen kunnen ingericht worden met behulp van schuttingen die ook bij verkiezingen gebruikt worden", aldus nog Pardon.

(bron: hln.be)


Leerlingen vinden tijdelijk onderdak

Glühwein ten voordele van afgebrande school

In Wijgmaal werd gisteren de schade opgemeten na de brand van zondagmiddag, die een gedeelte van basisschool De Twijg verwoestte. De getroffen klassen krijgen vanaf vandaag een tijdelijk onderkomen in het Ymeriacomplex.

De Wijgmaalse schooldirectie had de ouders gevraagd om hun kroost, voor zover dat mogelijk was, thuis te houden. Die oproep werd met goed gevolg beantwoord, want slechts een tiental kinderen daagde gisteren op aan de schoolpoort. Zij werden opgevangen.

Intussen wordt volop puin geruimd. De ravage in het schoolgebouw aan de Baron Descampslaan is enorm. De zolderverdieping ging in de vlammen op en een drietal, pas gerenoveerde, klaslokalen werden volledig vernield.

,,Lesgeven is op dit ogenblik onmogelijk in de getroffen klaslokalen'', zegt de voorzitter van de schoolraad, Wim Pardon. ,,Er is nog geen elektriciteit of verwarming. Van de boeken en schriften blijft niks over. We moeten er nu snel voor zorgen dat het dak wordt gedicht.''

Naar Ymeria

Zondag heeft de school overleg gepleegd met een afvaardiging van het Leuvense stadsbestuur. Vanochtend worden de lessen hervat, zegt Pardon: ,,De drie hoogste klassen zitten op een andere locatie en hebben geen hinder ondervonden. Voor de andere leerlingen, zo'n 250, is een oplossing gevonden. Zij kunnen tijdelijk in de oude gemeenteschool en in het Ymeriacomplex terecht.''

Op de wekelijkse markt in Wijgmaal werd gisteren glühwein aan de man gebracht. Met het initiatief wil cafébaas Arne Mortelmans van 't Werrek de schoolgemeenschap een hart onder de riem steken.

Na de kerstvakantie hoopt De Twijg de laatste fase van de nieuwbouw in gebruik te kunnen nemen.

Het gaat om een reeks kleuterklasjes. Ook aan fondsenwerving wordt gedacht. De school heeft nog maar net een zware investering achter de rug: de verwoeste klaslokalen waren nauwelijks vier maanden klaar.

(bron: nieuwsblad.be)

17.12.2006


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina