wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Sommige cafés nu al rookvrij

Vanaf 1 januari geldt er een algemeen rookverbod in restaurants, maar de nieuwe wetgeving heeft ook gevolgen voor cafés. Sommige uitbaters kiezen er nu al voor om hun zaak rookvrij te maken. Onder hen café Metropole aan de Oude Markt.
Het rookverbod in restaurants vanaf 1 januari 2007 ging vlot over de tongen afgelopen weekend. Heel wat klanten en uitbaters van cafés denken dat de nieuwe wetgeving de voorbode is van een algemeen rookverbod in de horeca. Sommige eigenaars vinden dat minister Rudy Demotte voor de harde pijn had moeten kiezen en de sigaret meteen uit alle horecazaken had moeten verbannen. Onder hen Pieter Brouwers van literair café Vandevelde, gevestigd in het Tweebronnencomplex en één van de eersten die zijn klanten het roken moest verbieden in zijn zaak. ,,Ik zei het toen en ik zeg het nu: iedereen gelijk voor de wet'', aldus Pieter Brouwers.

Kant noch wal

Ook Arne Mortelmans, cafébaas van 't Werrek in Wijgmaal, vindt dat de nieuwe wetgeving kant noch wal raakt. ,,Ik ben voorstander van eerlijke concurrentie. Hoewel de klanten argwanend staan tegenover een rookverbod, heb ik besloten om mijn zaak rookvrij te maken. Vanaf 1 januari kunnen rokers een sigaretje opsteken in een apart lokaal. Nochtans heb ik als café de optie om mijn zaak slechts voor de helft rookvrij te maken, maar ik kan toch moeilijk mijn toog in twee slijpen. In het begin zullen er klanten wegblijven, maar op termijn komt alles wel goed denk ik.'' Ook café Pie De Nijper in Kessel-Lo kiest voor een gelijkaardige oplossing. Klanten mogen vanaf 1 januari alleen nog roken aan de toog.

Ook Elissa Van Schoote van café Metropole kiest nu al voor een rookvrije zaak, ondanks het feit dat 30 % van de klanten graag een sigaretje opsteekt. ,,De ruimte laat niet toe om de helft van het café rookvrij te maken. Met schrik in het hart kiezen we dus voor een café zonder rook. Op het terras voorzien we wel een verwarmingstoestel voor onze rokende klanten. Toch vrees ik dat we het rookverbod zullen voelen in de omzet, zeker in het begin. Er zijn immers zoveel alternatieven voor rokers die een pint willen drinken op de Oude Markt.''

(bron: Nieuwsblad)


02.01.2007


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina