wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Vaartteater Wijgmaal schrijft theatergeschiedenis

Vaartteater Wijgmaal zorgde afgelopen weekend voor een unicum in de theatergeschiedenis: Roger De Mol werd gevierd voor z?n 60-jarige toneelloopbaan.

Onder daverend applaus van meer dan 100 toneelkenners die ooit met hem op de planken stonden, werd hij warm onthaald in de vroegere gemeenteschool van Wijgmaal waar De Mol recent nog een hoofdrol vertolkte in het schitterende Amadeus. Voor regisseur Marleen Sterck was de grootste uitdaging om Roger De Mol, zelf bijna 80, de rol van een oude man te laten spelen. De energie en beweeglijkheid waarmee hij op het toneel staat, is immers nog steeds die van een twintiger.

Voor z?n 60-jarige toneelcarrière ontving Roger De Mol een eremedaille van minister van Cultuur Bert Anciaux. Burgemeester Louis Tobback en schepen van Cultuur Denise Vandevoort overhandigden uit naam van de stad Leuven een replica van de klokkenluider op de Sint-Pieterskerk.

De toneelloopbaan van Roger De Mol begon in 1947 in de Fabrieken Remy. Toen na de woelige oorlogsjaren het socio-culturele leven in Vlaanderen weer op gang kwam, schreef de aartsvader van het plaatselijke toneel ? Pros Meeus - ?op den bureau? zijn eerste na-oorlogse revue. Hij vroeg aan de jongste, toen twintigjarige medewerker, om mee te doen als ?jeune premier?. Met deze rol werd een onvergelijkbare en niet te stuiten theateramateur geboren. Kort daarop ontstond toneelkring Kennis&Kunst waarin Roger De Mol een leidende rol speelde, zowel voor als achter de schermen.

Na een korte omzwerving bij het Leuvense gezelschap ?De Margriet? kwam Roger De Mol in 1993 bij het Vaartteater terecht. Daar speelde hij tal van hoofd- en bijrollen. Anno 2007, 60 jaar na het begin van zijn toneelcarrière, staat hij nog altijd met evenveel vuur op de planken.

In de loop der jaren verdiende Roger De Mol ook zijn strepen als regisseur: op zijn palmares ondermeer ?De Muizenval? van Agatha Christie, ?De ronde van Vlaanderen? van Walter Vanden Broeck en ?Een bruid in de morgen? van Hugo Claus.

afbeelding

07.05.2007


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina