wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


World Solar Challenge

In oktober neemt een team van 14 studenten van de Leuvense hogeschool Groep T deel aan de Panasonic World Solar Challenge, dť race voor zonnewagens, het officieuze wereldkampioenschap met de "Umicar Infinity". Onder hen ook Wijgmalenaar Brecht Van Hooreweder.

afbeelding Het doel is AustraliŽ zo snel mogelijk doorkruisen met een zelfontworpen auto op zonne-energie. Het is een sportieve race van 3000km tussen teams uit allerlei landen, elk met hun eigen ontwerp, eigen invalshoeken,? Het solarcar-racen wordt gezien als dť ?brain sport? van deze tijd. Het is immers niet enkel het ontwerpen van de beste wagen maar ook het toepassen van de beste race-strategie.

De race begint op 21 oktober om 8u ?s ochtends in het noordelijke Darwin. Ze eindigt wanneer de wagen de eindstreep in Adelaide bereikt heeft. De beste wagens in de nieuwe hoofdklasse zullen de afstand van 3010km vermoedelijk in 4 dagen afleggen. Elke dag van de race vertrekt de wagen om 8u ?s morgens en stopt hij op de plaats waar hij is om 17u ?s avonds. Op deze plaats wordt een tentenkamp opgezet. De batterijen van de wagen worden bijgeladen met de laatste zonnestralen van de dag en de wagen wordt volledig nagekeken.

Foto's van de voorstelling van de wagen op het circuit van zolder kan je vinden in het beeldarchief.

Meer info over team, de wagen en de race vind je op www.solarteam.be


Leuvens Solar Team met veel ambitie naar Australische race

Dit najaar vertrekken veertien ingenieursstudenten van de Leuvense hogeschool Groep T met veel ambitie naar de World Solar Challenge in AustraliŽ, het tweejaarlijkse officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens. "We hopen op minstens een plaats binnen de top-5. Zonder pech wordt het top-3 en is zelfs een eerste plaats is in dat geval niet onmogelijk", aldus Anneleen Van Melkebeek, woordvoerster van het "Solar Team".

3.000 kilometer
De World Solar Challenge is een tocht van 3.000 kilometer door de Australische woestijn van het noordelijke Darwin naar het zuidelijke Adelaide die in oktober plaatsvindt. Studententeams uit de hele wereld nemen het tegen elkaar op. De zonnewagens doen tegen een gemiddelde snelheid van zo'n 100 km/uur vier dagen over de afstand. Twee jaar geleden participeerde ook al een Groep T-team aan de race en die eindigde op de elfde plaats.

Sponsor
De Leuvense studenten doopten hun wagen "Umicar Infinity" verwijzend naar hoofdsponsor en zonnecellenproducent Umicore. Het nieuwe reglement van de race bepaalt dat de wagens meer in de praktijk toepasbaar moeten zijn. In vergelijking met de Groep T-wagen van twee jaar geleden werd deze keer een kleiner zonnepaneel van zes vierkante meter geÔnstalleerd, een echte deur ingebouwd en de zithouding van de chauffeur comfortabeler gemaakt.

Kostenplaatje
Het kostenplaatje van de Leuvense deelname aan de World Solar Challenge loopt in totaal op tot zo'n 2 miljoen euro, waarvan 1,75 miljoen euro voor de wagen. Om deze kosten te dekken konden de Leuvense studenten rekenen op sponsoring van 105 bedrijven. In de meeste gevallen leverden deze gratis materiaal. De wagen is overigens slechts 175 kilo zwaar, de motor heeft een efficiŽntie van 97 procent en een optimale aŽrodynamica. De luchtweerstand is lager dan bijvoorbeeld bij een Renault Clio Sport. (belga/hln)

(bron: hln.be)

12.08.2007


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina