wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Rozengaard tegen de vlakte

In oktober volgend jaar gaat Rozengaard, een wijk met zestien sociale seniorenhuizen in Wijgmaal, tegen de vlakte. De kleine huisjes ruimen plaats voor gezinswoningen. Voor de bewoners zoekt de huisvestingsmaatschappij Dijledal een oplossing.


Rozengaard heeft het gezellige uiterlijk van een typische tuinbouwwijk uit het begin van de twintigste eeuw. De zestien kleine huisjes staan schouder aan schouder in doodlopende straat en zijn omringd door rustig landbouwgebied. Maar het comfort in de huisjes laat te wensen over. Renoveren is geen optie. De overheid verbiedt dat te kleine sociale woningen een fundamentele opknapbeurt krijgen. Daarom worden ze in oktober 2008 gesloopt.

De sociale husvestingsmaatschappij bouwt er daarna tien nieuwe woningen met drie slaapkamers voor jonge gezinnen. Erik Thora, de directeur van Dijledal, lichtte de bewoners in van de plannen tijdens een informatievergadering. Op dit moment wonen in de wijk nog dertien mensen. Vier woningen staan leeg.

Mady Deckers is 81 jaar en woont al 23 jaar in Rozengaard. 'Ik heb begrepen dat verschillende buren het niet kunnen verkroppen dat we binnenkort zullen moeten verhuizen. Ze kunnen niet begrijpen dat meteen naar de sloophamer wordt gegrepen. Maar ik kan me er wel bij neerleggen. Deze huizen zijn zo oud dat er eigenlijk nog maar weinig anders mee kan gebeuren', vindt ze.

Zo heeft Deckers al jaren last van vochtschimmel. En van haar katten stierf zelfs aan de gevolgen van het vocht. 'Maar het ergste was nog toen ik op een dag een zwarte adder door mijn woonkamer zag kruipen. Achteraf bleek dat in mijn schoorsteen, die door het doorsijpelende grondwater en de regen erg vochtig was, een volledige nest woonde. Gelukkig zijn de dieren nu weg, maar u kan begrijpen dat ik het sindsdien niet meer zo aangenaam wonen vind', zegt ze.

Volgens Dijledal kunnen de meeste bewoners van Rozengaard binnenkort terecht in de wijk Heuvelhof in Kessel-Lo. Daar worden een aantal seniorenwoningen gebouwd. 'Die zullen in maart van volgend jaar klaar zijn. Op zich vind ik het niet erg om te verhuizen. Maar ik maak me wel zorgen om de kostprijs. Nu betaal ik ongeveer 80euro huur per maand. In de nieuwbouwwoningen zal dat waarschijnlijk minstens het dubbele zijn. Als het niet meer is. Ik moet het doen met een erg bescheiden pensioentje en vrees dat ik extra op mijn centen zal moeten letten om dat aan te kunnen.'

(bron: Nieuwsblad)

29.10.2007


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina