wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


25 jaar voor moord op Liesje

Opluchting en eeuwig verdriet. Die gevoelens maakten zich meester van de familie en vrienden van Liesje Hermans (23) nadat Kevin Ruelens (29) door de volksjury werd veroordeeld tot 25 jaar cel. Volgens zijn advocaten zou Kevin Ruelens het vonnis aanvaarden.

Voor de familie en vrienden van de 23-jarige Liesje Hermans was het bang afwachten op het oordeel van de volksjury. Moord, doodslag of slagen en verwondingen met de dood tot gevolg? Het was uiteindelijk procureur-generaal Marcel Verbelen die zijn slag thuishaalde, want de jury ging voor doodslag met voorbedachten rade. Moord dus, en dat was voor de nabestaanden van Liesje Hermans een enorme opluchting.

'We hadden nooit verwacht dat de jury de piste moord zou volgen, want in de akte van beschuldiging werd Kevin Ruelens beschuldigd van doodslag. Wij hebben altijd gezegd dat hij Liesje heeft vermoord. Al die bedreigingen en dan die fatale messteek op 22oktober 2005. Ja, we zijn blij met het oordeel van de jury. Toch brengt de uitspraak ons Liesje niet terug. De afgelopen week was de zwaarste uit ons leven', reageert zus Ann Hermans.

De advocaten van de verdediging waren dan weer teleurgesteld dat hun versie, slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, van de tafel werd geveegd. 'Moord is voor ons een verrassing, maar we leggen ons neer bij de wijsheid van de volksjury', aldus advocaat Tim Op de Beeck. 'Het openbaar ministerie heeft op het einde van het proces een rare bocht gemaakt door plots voor moord te gaan en niet langer voor doodslag zoals in de akte van beschuldiging stond omschreven. We hadden het ergens wel verwacht, maar toch. Zelfs de burgerlijke partij, die doodslag heeft gepleit, wist van niets. Dat is toch opmerkelijk.'

Uit café 't Werrek

Na de schuldigverklaring van de 29-jarige Kevin Ruelens trok de jury zich samen met de beroepsrechters terug om de strafmaat te bepalen. Na lang overleg werd de moordenaar van Liesje veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. 'Voor ons is het vooral belangrijk dat de beklaagde achter de tralies gaat voor moord', zegt Arne Mortelmans, uitbater van café 't Werrek in Wijgmaal waar Liesje Hermans ooit met de glimlach pintjes tapte.

'Uiteindelijk zijn er in een assisenproces geen winnaars. Er zijn alleen maar verliezers. In Wijgmaal en in 't Werrek zal Liesje alvast nooit worden vergeten. Iedereen leefde mee met het proces. De strafmaat van 25 jaar is aanvaardbaar voor mij. Wat is uiteindelijk het verschil met levenslang zoals het openbaar ministerie had gevraagd?'

De verdediging van Kevin Ruelens is tevreden met een gevangenisstraf van 25 jaar. 'We kunnen ons vinden in het oordeel van de jury en de beroepsrechters', aldus advocaat Geert Jaspaert. 'De strafmaat toont aan dat er toch rekening is gehouden met het hele plaatje. Er waren dan ook verzachtende omstandigheden in deze zaak. Slaan maar ook zalven. Kevin Ruelens heeft ons gezegd dat hij zijn straf aanvaardt.'

Net voor Ruelens werd afgevoerd kreeg hij nog een gouden raad mee van voorzitter Boyen. 'Het is de gewoonte dat we een veroordeelde nog toespreken en vaak zijn dat lange speeches. Bij u ben ik echter niet verder geraakt dan één zin. Meneer Ruelens, één joint moet je laten, het eerste!' Ondertussen zit ook de broer van de 29-jarige Kevin Ruelens in de problemen. Hij werd opgepakt na een incident aan het Leuvense gerechtsgebouw. De man zou eerder in de week bedreigingen hebben geuit aan medestanders van de burgerlijke partij. De politie pakte de broer van Ruelens op voor die feiten.

(bron: Nieuwsblad)

15.12.2007


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina