wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Wijgmaal doet opnieuw mee aan de Klimaatwijkencampagne

Wijgmaalse Klimaatwijk bespaarde meeste energie
Zestien gezinnen uit de Baron Descampslaan en omgeving startten in november vorig jaar met een Klimaatwijk. Gedurende 6 maanden noteerden ze wekelijks de meterstanden van elektriciteit en gas. Maandelijks kwamen ze samen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe dingen bij te leren, zoals: hoe gebruik je een energiemeter, wat is een kilowattuur, waar vind je een zuinige douchekop, enz.
Dat je heel wat energie kan besparen met eenvoudige maatregelen, zonder veel aan comfort te moeten inboeten, bewijst het gezamenlijk groepsresultaat na zes maand: een besparing van 11,2% of zo?n 39.000 kWh. Van de zes Leuvense Klimaatwijken die hebben deelgenomen, bespaarde Wijgmaal het meeste energie. Met de bespaarde energie kan een groot gezin (of twee zuinige gezinnen) zich een jaar lang verwarmen, koken, wassen, enz. Sommigen vonden het makkelijk, anderen vonden het wat moeilijker, maar iedereen heeft er iets bij geleerd!

Al gehoord van Klimaatwijken?
Stel je voor: je spreekt mensen uit je buurt aan om samen deel te nemen aan een weddenschap om op een half jaar tijd 8% energie te besparen. De weddenschap wordt afgesloten met de stad Leuven, die samen met de provincie en de Bond Beter Leefmilieu de Klimaatwijkencampagne op touw zetten. (Zie www.klimaatwijken.be)
Elke Klimaatwijk kan rekenen op een energiemeester. Dat is meestal een deelnemer uit de wijk die hiervoor een korte energieopleiding volgde. Hij of zij zorgt ervoor dat de meterstanden van de deelnemers regelmatig genoteerd worden. En hij geeft tips om nog meer energie te besparen.
Een programma op het internet berekent voor jou de besparing die je realiseert ten opzichte van een vorige periode. Zo kan je week na week volgen wat het effect is van de maatregelen die je genomen hebt.

Waarom?

Deelnemen heeft verschillende voordelen:
  • Je leert je eigen energieverbruik beter kennen en controleren.

  • Deelnemers besparen gemiddeld zo?n 150 Ó 175 euro op hun energiefactuur.

  • De bijeenkomsten van je Klimaatwijk stimuleren je tot actie.

  • Je leert meer mensen uit je buurt kennen.

  • Je draagt je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming.


Transitie Wijgmaal ondersteunt de Klimaatwijkencampagne.

Ben je ge´nteresseerd?
Geef je naam, adres en telefoonnummer op via de contactpagina op www.transitiewijgmaal.be met vermelding ?Klimaatwijk 2009?, of neem contact op met Geert Bogaert, Baron Descampslaan 37, Wijgmaal (tel. 016 20 78 41).

Je kan ook deelnemen met je vereniging of met je familie.02.10.2009


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina