wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Eindelijk private partner voor zorgcentrum

Het Leuvense OCMW heeft al zeker een partner om mee in zee te gaan om in Wijgmaal een gloednieuw woon-en zorgcentrum neer te zetten. Deze publiek-private samenwerking had al heel wat voeten in de aarde.

Er komt eindelijk schot in de zaak rond het woon- en zorgcentrum in Wijgmaal. Tot vorige week konden geïnteresseerden offertes inleveren en daar heeft minstens één privé-onderneming positief op gereageerd. De zoektocht naar een private partner nam heel wat tijd in beslag. Daarnaast moest de verkavelingsvergunning al eens veranderd worden en ging de Vlaamse overheid vaak in discussie omdat ze het volledige plaatje wilden zien vooraleer ze hun fiat gaven.

Ook de keuze voor een publiek-private samenwerking (pps) vertraagde het geheel. 'Het mag misschien gek klinken als je er al 4,5 jaar aan bezig bent, maar we zijn echt zo rap gegaan als we konden', stelt OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden (CD&V). 'Al stel ik mij wel soms de vraag waarom sommige fasen niet sneller kunnen.'

Het OCMW koos ervoor om het nieuwe rusthuis te bouwen en uit te baten als een pps, net als de Sportoase op de Philipssite, omdat de exploitatie ervan verliesmakend is. 'Het kost de belastingbetaler geld. Het Leuvense OCMW heeft al 551 bedden, wat vrij veel is voor een centrumstad van ons niveau. Daarom hebben we een andere oplossing gezocht, en dat werd een pps', stelt Vanderheiden.

Een privé-investeerder krijgt zo het terrein en de garantie op een vol rusthuis. Maar de juridische constructie van deze samenwerking opstellen vroeg twee jaar tijd. 'We schakelden externe advocaten in, om er zeker van te zijn dat er geen fouten in het contract zitten', zegt Vanderheiden.

Eerste steen

Maar zelfs nu er een private partner is gevonden, is het nog niet zeker wanneer de eerste steen zal gelegd worden. De onderhandelingen met het OCMW kunnen nog een tijdje aanslepen. 'Een pps is veel ingewikkelder dan een zaak in eigen beheer. Er moeten heel wat afspraken gemaakt worden. Wij hebben niet zo veel te zeggen, maar er wordt wel een contract opgesteld tussen het OCMW en de private ontwikkelaar. We zouden graag een vinger in de pap te brokken hebben over het prijs-, opname- en kwaliteitsbeleid. Niet uit wantrouwen, maar we willen garanderen dat ook onze doelgroep er terechtkan', zegt Vanderheiden.

Het Wijgmaalse rusthuis is een gevolg van het beleid van decentralisering en modernisering, dat het OCMW Leuven met zijn zorgcentra wil hanteren. Zo werden de afgelopen jaren verschillende moderne centra gebouwd (Ter Putkapelle, Ter Vlierbeke) en nam het aantal bedden in het oude rusthuis Remy in Leuven af. De 120 plaatsen die het woon- en zorgcentrum van Wijgmaal zal tellen, komen volledig uit Remy. Met de komst van het nieuwe rusthuis komen er dus geen extra bedden bij.

(bron: Nieuwsblad)

23.08.2011


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina