wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Buren stellen slechte staat Wakkerzeelsebaan aan de kaak

De bewoners van de Wijgmaal zijn de erbarmelijke staat van de Wakkerzeelsebaan grondig beu. Sinds er dit voorjaar een dodelijk slachtoffer viel, stapelen de acties zich op. Gisteren maakten ze een ludieke fietstocht.

Naast buurtbewoners en sympathisanten fietsten ook de plaatselijke Chiro, de school en een hele resem politici mee. 'In het verleden hielden deze politici zich vast aan de grote werken die hier in aantocht zijn, zoals de eventuele ondertunneling van de spoorweg of de aanleg van het ondergrondse hoogspanningsnet naar Gasthuisberg. We hopen hen nu te prikkelen de Wakkerzeelsebaan toch op te nemen in de begroting, zoals vroeger al meermaals werd beloofd', zegt bewoonster Saskia Boon (32).

Maar in langetermijnplanningen over de heraanleg van de straat geloven de bewoners niet meer. 'Daarom vragen we enkele goedkope en snelle aanpassingen, zoals de asfaltering van het fietspad, zebrapaden, een duidelijke signalisatie van het tweerichtingsfietspad, het vastleggen van losliggende betonplaten en snelheidsremmers', zegt Boon.

Ook bewoner Marcel Willaert (68) is niet te spreken over de staat van de baan. 'Ik ben hier in 1985 komen wonen. Ondertussen werden de Bondgenotenlaan en het Fochplein heraangelegd, maar de Wakkerzeelsebaan laten ze al jaren links liggen. Het is hier nochtans levensgevaarlijk. Het voetpad wordt bijvoorbeeld als derde rijstrook gebruikt, geen enkele betonplaat is nog heel en de auto's rijden veel te snel. Mijn zoon werd hier al omvergereden.'

Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A) geeft toe dat de heraanleg van de weg al diverse keren ingeschreven stond in de begroting, maar telkens werd uitgesteld. 'Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, hield ons wat aan het lijntje. Zij verschoven telkens de datum waarop ze met de werken zouden beginnen. Ook de plannen van de NMBS waren niet duidelijk. Het is toch te gek een straat aan te leggen als die een jaar later weer moet worden opgebroken', zegt hij.

'Maar nu kregen we een officiŽle bevestiging dat Elia in april zou starten. Wij willen in opvolging daarvan in augustus beginnen met de heraanleg van de Wakkerzeelsebaan', stelt Robbeets. 'In de begroting van 2012 trekken we er 3.500.000euro voor uit. De ontwerper is al aangesteld. Het ontwerp begint stilaan vorm te krijgen en het ziet er goed uit, met onder meer afgescheiden fietspaden.' De plannen spreken wel enkel over de heraanleg van de baan vanaf de grens met Rotselaar tot aan de spoorweg. De rest wordt nog in het midden gelaten tot de intenties van de NMBS duidelijk zijn.

(bron: Nieuwsblad)

24.10.2011


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina