wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Man redt hond uit vuurzee

Een brand in een huis op de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal heeft gistervoormiddag omstreeks 10.15 uur het dak van een woning volledig vernield. Het huis is volledig onbewoonbaar, de woning ernaast raakte licht beschadigd. De held van de dag was een wegenwerker die, terwijl de brand al aan de gang was, de hond van de eigenares, Victorine (81), uit het huis kwam halen.

"Ik was gewoon rustig aan het werk op het moment dat er een bedrijfje tijdens de werkzaamheden op de zolder van het huis met een vloeibaar isolatiemateriaal aan het werken was. Daar moet een steekvlam ontstaan zijn", vertelt wegenwerker Antonie Colijn (32). "Ik zag een soort van geelbruine damp. Er kwamen ook heel wat vlammen uit het dak. De werkmannen die aan het dak aan het werken waren, maakten zich snel uit de voeten. Daarna zag ik een vrouw die uit haar huis gelopen kwam. Zij was erg in paniek en riep dat haar hond nog binnen zat. Ik ben naar binnen gegaan en heb die hond uit de brand gehaald. Op dat moment waren de vlammen nog niet beneden, maar er was wel een stevige rookontwikkeling beneden in de veranda", klinkt het bij Antonie, die zichzelf niet als held bekijkt.

"Ik, een held? Ik heb gewoon mijn burgerplicht gedaan. Die vrouw was in tranen uitgebarsten en in volledige shock, hoe zou je zelf zijn?", vraagt Antonie zich af. De wegenwerker is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Hij redde eerder al eens een bewoner uit een woningbrand in Houthalen-Helchteren. De vlammen verspreidden zich enorm snel.

Eigenares Victorine (l.) is erg aangeslagen na de brand. - Vertommen Eigenares Victorine (l.) is erg aangeslagen na de brand. - Vertommen
En grote rookwolk

"Om 10.15 uur is dat begonnen. In een mum van tijd stond de hele zolderverdieping in brand", vertelt Herman Alloing, die vlakbij woont. "De vlammen sloegen hoog uit de linkerwoning. Ik stond zo'n honderd meter verder en zag n grote rookwolk. Dat is al een oud huis met houten balken, dus is het niet zo verwonderlijk dat het snel brandt. Als die werkmannen dan nog onvoorzichtig omspringen met hun isolatiemateriaal, dan is zo'n ongeluk snel gebeurd natuurlijk", klinkt het bij buurtbewoner Herman.

Net op tijd

De Leuvense brandweer was zo'n tien minuten na de oproep ter plaatse. Zij zagen de rookontwikkeling vanuit hun kazerne in Heverlee. "De linkerwoonst is volledig onbewoonbaar. De zolderverdieping is helemaal uitgebrand en de rest van het huis heeft zware waterschade opgelopen, maar als we vijf minuten later waren geweest, was de rechterwoning er ook aan geweest", klinkt het bij de brandweer. In deze woning, waar ook Cufab Drinks BVBA gevestigd is, bleef de schade gelukkig beperkt tot wat rookschade.

(bron: Het Laatste Nieuws)

16.04.2015


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina