wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Vuurwerk is angstaanjagend voor dieren

Vuurwerk is feestelijk en mooi, maar voor dieren angstaanjagend. Omwille van het gevaar voor mens en dier is vuurwerk afsteken in Leuven verboden voor particulieren. De meeste mensen zijn zich echter niet van bewust van het verbod en van de gevaren voor de dieren. Daarom vraagt Groen Leuven en de provincie Vlaams-Brabant feestvierders om tijdens Oudejaarsavond geen vuurwerk af te steken.

Hilde Van Wichelen ( gemeenteraadslid): "Honden en katten kan je binnenhouden tijdens het vuurwerk, maar met paarden of schapen is dat niet altijd mogelijk. Paarden zijn vluchtdieren en slaan bij luide knallen en lichtflitsen in paniek en op hol. Ze gaan dan door omheiningen heen en zorgen voor schade bij zichzelf en bij de buren. Jammer genoeg moeten sommige paardeneigenaars bv. de wacht houden of hun dieren sederen met medicatie om de oudejaarsnacht zonder problemen door te komen."

Tie Roefs ( gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant ): "Als je dan toch vuurwerk wilt afsteken, wees dan extra voorzichtig en steek zeker geen vuurwerk af in de nabijheid van dieren. Waarschuw je buren en de landbouwers uit de omgeving op tijd zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen."

Om Vlaams-Brabanders bewust te maken van dit aspect van dierenwelzijn voert ook de provincie een affichecampagne: 'Knallend plezier, maar niet voor uw dier!'.


Voorkom dierenleed met volgende tips:

Hondenbezitters laten hun hond op 31 december best uitsluitend aangelijnd uit vr 22 uur, als het vuurwerk nog niet helemaal is losgebarsten.
Houd liefst alle huisdieren binnen van zodra het donker wordt en zet TV of radio aan om het ergste lawaai te dempen.
Weidedieren, zoals paarden, ezels, pony's en runderen, worden best op stal gehouden.
Steek geen vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier.


(bron: www.hildevanwichelen.be )

28.12.2015


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina