wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Een autoloze zondag in Wijgmaal?

Oppositiepartij Groen heeft een opmerkelijk voorstel gelanceerd. De partij pleit ervoor om het aantal autoloze zondagen in Leuven op te trekken naar minstens acht per jaar. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) ziet een uitbreiding in aantal niet zitten, maar sluit een bijkomende autovrije zondag in een deelgemeente zoals bv. Wijgmaal niet uit.
Heel wat Vlaamse en Europese steden organiseerden zopas een autovrije zondag. De stad Leuven deed deze keer niet mee want eind augustus werd er al een autoloze zondag georganiseerd die volledig in het teken stond van een stad die tegen 2030 volledig klimaatneutraal zou moeten zijn. Of die doelstelling wordt gehaald, is nog maar de vraag. Zo vreest oppositiepartij Groen dat één autoloze zondag per jaar lang niet voldoende zal zijn om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken op termijn. Meer zelfs, Groen doet nu een opmerkelijk voorstel om de klimaatneutraliteit in een stroomversnelling te brengen.
"We moeten naar meer autovrije zondagen in Leuven en we moeten ook de deelgemeenten betrekken bij die initiatieven", zegt gemeenteraadslid Lies Corneillie met overtuiging. "Daarom stelt Groen voor om het aantal autovrije zondagen uit te breiden tot minstens acht per jaar, afwisselend in de binnenstad en in de deelgemeenten. Als het in miljoenensteden als Bogota en Parijs maandelijks of zelfs wekelijks kan, kunnen we in Leuven toch ook wel een stapje verder gaan?"

Reglement

Groen stelt zich ook vragen bij de invulling van de autovrije zondag in Leuven. "De autovrije zondag van eind augustus was een succes maar het was meer een evenement dan een stedelijk experiment. Het evenement zal zichzelf wel succesvol maken maar dan moet er wel een reglement komen die mensen de ruimte geeft om activiteiten te organiseren in de publieke ruimte." Tot slot wil de oppositiepartij ook nog een stap verder gaan in het 'autoloze' aspect. "Wanneer de autovrije zondag in de binnenstad is, moet die ook echt autovrij zijn", stelt Lies Corneillie onomwonden. "Concreet wil dat zeggen dat ook de Naamsestraat, de Kapucijnenvoer en de ring autovrij moeten zijn tijdens autoloze zondagen. Groen zal in het kader van de Europese week van de Mobiliteit en de Car Free Day dit voorstel vanavond voorleggen aan de gemeenteraad."(bron: www.hildevanwichelen.be )

29.09.2016


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina