wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Nieuwsbericht


Dementievriendelijke wandellus rond WZC Wijgmaalbroek

Heel wat stoepen in Leuven liggen er slecht bij, en dat is geen goede zaak voor wie slecht te been is. Groen Leuven stelt voor om wandellussen aan te leggen zodat ouderen op een veilige en comfortabele manier kunnen wandelen in hun buurt. Gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen presenteerde het concept van de wandellus in het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek in Wijgmaal.

Hilde Van Wichelen: "Een wandellus is een toegankelijke route langs belangrijke punten zoals de apotheek, de kerk, horeca, een parkje, de bushalte... Toegankelijke stoepen, dat betekent voldoende breed, zo vlak mogelijk, met verlaagde rand en met zo weinig mogelijk obstakels zoals paaltjes. Op zo'n lus zijn er voldoende rustbanken en is er een verhoogde instap aan de bushaltes. Met deze wandellussen bieden we een oplossing voor wie minder goed te been is, maar ook voor jonge kinderen in buggy's en kinderfietsjes."

Ouderen willen nog buiten komen en bewegen, ook (licht) dementerenden willen nog op stap kunnen gaan in hun omgeving. Groen wil de wandellussen daarom dementievriendelijk maken met foto's uit het verleden of zintuigelijke ervaringen. Een dementerende kan ook al eens de weg kwijtraken. Daarom is het ook belangrijk om buurtbewoners en handelaars te informeren over dementie en over hoe je als buurtbewoner of handelaar met deze situaties omgaat. De wandellus zorgt dus ook voor sensibilisering en voor een vlottere integratie van de ouderen en dementerenden in de (dorps)gemeenschap.

Guy Gerets, bewoner van WZC Wijgmaalbroek in Wijgmaal: "Ik zou het heel positief vinden als de eerste wandellus er zou komen in Wijgmaal. Ik kan met mijn rolstoel heel moeilijk naar het dorp, de voetpaden in de Hadrianusstraat slecht zijn aangelegd, het kerkplein kan ik niet oversteken door de kasseien en we missen ook een hellend vlak aan de Weduwenrij. In ons WZC is er een afdeling voor dementerenden, voor hen zou een wandellus zorgen voor meer beweging en contact met het dorp."

Gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen brengt dit voorstel op de gemeenteraad van juni. Daarbij benadrukt ze het belang van levenskwaliteit en integratie van de ouderen en dementerenden in onze samenleving, en vraagt ook dat senioren betrokken worden bij de totstandkoming van verschillende wandellussen in Leuven en deelgemeenten.

(bron: www.hildevanwichelen.be )

15.06.2017


opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina