wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Algemeen


Natuurgebied Dijlemeander

Het gebied "Dijlemeander" is een driehoekig perceel van 7,5 ha gelegen op de grens van Wijgmaal en Wilsele, vlakbij het station van Wijgmaal. Het gebied ligt op de linkeroever van de Dijle en middenin ligt een 500 meter lange afgesneden Dijlearm. Het beheer van deze waterpartij als amfibiepoel staat centraal in het beheer. Door een gepast beheer van de vegetatie en een afschuinen van de oever wordt een brede strook gecreŽerd waar oever- en waterplanten zich kunnen ontwikkelen en amfibieŽn, watervogels en insecten zich thuisvoelen.

In de noordwestelijke hoek is een bosje aangeplant als landschappelijke afscherming van de industriŽle omgeving. Een brede overgangszone (een zgn zoom-mantelvegetatie) naar de poel ten zuiden moet een biotoop worden voor heel wat vlinders, vogels en ander gedierte. Andere delen van het gebied als soortenrijke graslanden beheerd, deels met schapen.

De hoofdtoegang bevindt zich langs het Dijlepad, een toeristisch fietspad tussen Wilsele-Fort en Wijgmaal. Ook hier zijn enkele infoborden geplaatst die de recreanten op de prachtige natuurwaarden van het gebied kan wijzen.


Open op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina