wijgmaal.be - wijgmaal digitaal ::: wijgmaal |.be|.eu|.net|.info| ::: Wijgmaal, Leuven, Belgium
Wijgmaal - wijgmaal.be
Parochienieuws
Uitgave: 31.03.2020
afbeelding EUCHARISTIEVIERINGEN
Door het Corona verbod op bijeenkomsten kunnen er nu geen diensten meer doorgaan. Ingeplande gebedsmomenten & vieringen zullen weer terug kunnen doorgaan wanneer deze regeling wordt afgezwakt of opgezegd.

Zaterdag 4 april
18.00 u. Gebedsmoment geannuleerd

Zondag 5 april
09.30 u. EREDIENSTEN ZIJN NIET MEER MOGELIJK DOOR DE CORONA MAATREGELEN.

TIJDENS DEZE PAASPERIODE KAN ER DOOR DE CORONA MAATREGELEN GEEN PAASWAKE, KRUISWEG OF VIERING DOORGAAN

Donderdag 9 april
20.00 u. Witte Donderdag viering (Wilsele-Putkapel) gaat NIET door

Vrijdag 10 april
15.00 u. Kruisweg (Wilsele-Putkapel) gaat NIET door
20.00 u. Goede Vrijdag viering (Wijgmaal) gaat NIET door

Zaterdag 11 april
18.00 u. Gebedsmoment geannuleerd
20.00 u. Paaswake gaat NIET door

Zondag 12 april
09.30 u. PAASVIERING gaat NIET door

FONDS PAROCHIALE WERKEN
Het rekeningnummer voor het fonds Parochiale werken: BE76 7343 2900 3595.
Vermeld bij uw milde schenking volgende vermelding: Parochiale Werken Wijgmaal

PAROCHIEBLAD
Heeft u uw parochieblad niet ontvangen? Bel naar 03/210 08 30, geef uw naam en volledig adres op en alles komt in orde.

TEKSTEN PAROCHIEBLAD
Heb jij ook nieuws van je vereniging, van je wijk, van je buren, en zou je die willen laten publiceren in het parochieblad? Graag 2 weken voor verschijnen bezorgen aan Marc Van Den Broeck: marc.van.den.broeck@telenet.be.

ZONESECRETARIAAT - RAND
Voor het bestellen van missen en binnenbrengen van documenten i.v.m. inschrijvingen vormsel, eerste communie enz. kan u beperkt terecht op dinsdagvoormiddag van 10.00u tot 11.00u. De aanvragers voor een doopsel verwijzen we naar 1 centrale persoon voor de zone Leuven aan de Dijle - Rand, namelijk mevr. Nelly Mestdagh, die de centralisatie van al de doopaanvragen doet in de geloofsgemeenschappen. Hier kan men gerust bellen op het nummer 016 44 51 32 of op nummer 0472 60 41 83.

COMMUNIES & VORMSELS UITSTELLEN, MAAR GEEN JAAR OVERSLAAN
Bij schrijven van dit artikel werd door bisschop van Antwerpen Johan Bonny een eerste uitspraak gedaan dat communies en vormsels niet zullen kunnen doorgaan, gevolgd door het bisdom Brugge en nadien ook de andere bisdommen als die van ons. Veel kinderen en gezinnen vroegen zich namelijk af of het allemaal nog zou kunnen doorgaan. "Vrijdag 27/03 zijn de maatregelen van de overheid toegelicht. Daarop hebben wij beslist dat de eerste communies en de vormsels zoals die nu gepland staan tussen Pasen en Pinksteren, niet zullen kunnen doorgaan.", zegt Bonny. "Als we een mooie viering willen, met de drie generaties samen, dan zullen we moeten wachten tot na de coronacrisis. Als het in juni nog kan, zullen we het dan doen, anders zal het na de zomervakantie zijn. Als het na de zomer pas is, zullen we dat moeten bekijken hoe we dat inpassen in de andere sport-, cultuur- en onderwijsactiviteiten die tot het najaar uitgesteld zijn. Maar we gaan geen jaar overslaan, de eerste communies en de vormsels zullen zeker doorgaan", verzekert Bonny. "En net zoals de scholen vragen we aan de parochies om de kinderen en jongeren die nu hun communie en vormsel voorbereiden, via internet te blijven opvolgen."
"Voor het nieuwe coronavirus kunnen ook de misvieringen niet meer doorgaan. En dat terwijl met Pasen de belangrijkste periode uit het kerkelijke jaar voor de deur staat, met veel vieringen en hoogdagen. "Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen", somt de Antwerpse bisschop Johan Bonny op. "Die vieringen kunnen allemaal niet plaatsvinden. Dagelijks krijg ik berichten van mensen die het jammer vinden dat er geen misvieringen meer zijn", zegt Bonny. "Van priesters die betreuren dat ze geen diensten meer kunnen voorgaan, tot mensen die vragen of het toch echt niet mogelijk is als we hen ver genoeg uit elkaar laten zitten. Maar het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan die maximale verantwoordelijkheid. Social distance garanderen is heel moeilijk als er veel mensen zijn, en bovendien zijn de meeste mensen 65-plussers, een risicogroep. Ook voor de Kerk is het aanpassen. Zo zijn er priesters die hun misvieringen van thuis uit streamen. Nood dwingt mensen tot creativiteit", zegt Bonny. "Ik vergader ook elke dag aan mijn computer nu. Het is duidelijk dat wij net als de hele samenleving hier dingen van zullen opsteken."
"De Kerk kan in deze dagen veel betekenen, zegt Bonny, "niet alleen door het mee instaan voor maximale voorzichtigheid om de verspreiding van het virus te verspreiden. Maar we kunnen en willen ook een contactpunt zijn voor vragen over inhoud en zingeving. Hoe gaan we samen door een crisis? Waar halen we de kracht om te blijven geloven?" Bonny was onder de indruk van paus Franciscus die enkele weken geleden op een leeg Sint-Pietersplein een uitzonderlijk Urbi et orbi uitsprak, de zegen voor de stad en de wereld.

AGENDA

DANK AAN ZORGVERLENERS
De zorgverleners zijn echte helden in deze barre coronatijden. Om hen te bedanken voor de bergen werk die ze verzetten, hangen er zoals u al gezien hebt, in Wijgmaal, in de nabije gemeentes en in de meeste regio's in BelgiŽ overal witte lakens uit als symbool voor hoop, toewijding en nederigheid. Het toont dat we in deze moeilijke tijden oog hebben voor onze medemens en dat we de zorginspanningen naar waarde kunnen inschatten en respect tonen. Vroeg of laat, of het nu corona is of niet, hebben we allemaal zorgverlening nodig. Daarom al onze dank aan alle zorgverleners.

OXFAM
De wereld is in de ban van het Coronavirus. Ook de medewerkers van Oxfam proberen net als jou, zich zo goed mogelijk aan te passen aan de opgelegde maatregelen. De kracht van de Oxfam beweging ligt echter in het vermogen om verder te kijken dan onszelf, en ook de risico's en bedreigingen voor anderen te zien. Oxfam blijft solidair met de meest kwetsbaren onder ons, ook in deze moeilijke tijden. Geen enkel individu, gemeenschap of land kan deze crisis alleen aan. We moeten samenwerken, over gemeenschappen en over de grenzen heen, met waardigheid en boven alles: solidariteit. De wereldwinkels zijn tijdelijk gesloten, maar je kan je favoriete faire voedingsproducten online bestellen. Vanaf €50 wordt je bestelling gratis aan huis geleverd. Of je kiest voor contactloos afhalen na een telefonische afspraak

OP BEERTJES JACHT TIJDENS LOCKDOWN
De oproep rond 'op berenjacht gaan' om het samen-met-de-kinderen-een-blokje-om-te-gaan wat op te leuken, krijgt veel respons achter de Vlaamse ramen, alsook in Wijgmaal. Inderdaad, niet-essentiŽle verplaatsingen zijn dezer dagen uit den boze, maar een kleine wandeling of een fietstochtje in de buurt mag nog wel. Omdat datzelfde blokje-om voor de allerkleinsten soms saai kan worden, werd op de sociale media enkele weken geleden een oproep gelanceerd om een knuffelbeer achter je raam te zetten zodat de kindjes tijdens hun wandeling op 'berenjacht' kunnen gaan. Wie een beer vindt, moet een foto nemen en mag die delen op Facebook of Instagram. Het idee waaide over uit AustraliŽ en het Verenigd Koninkrijk en blijkt dus ook bij ons aan te slaan. Een nieuw initiatief vindt men nu recent ook om met Post-it's aan de ramen leuke diertjes uit te beelden.

opmerking - toevoeging - probleem printvriendelijke pagina naar begin van deze pagina